wtorek, 5 stycznia 2010

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy


Nowy rok i nowa książka kucharska. Dzięki niej czuję znowu powiew inspiracji kulinarnej ;) "400 best ever budget recipes" zawiera tanie, proste przepisy i ma wspaniałą sekcję z zupami, które uwielbiam. Dlatego pierwsze danie w tym roku to właśnie zupa :D Lista składników wydaje się długa, ale proszę się nie zniechęcać, robi się błyskawicznie!

PIKANTNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Potrzebne będą:
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwnona papryczka chilli, posiekana bez nasion
  • 1 marchewka, pokrojona drobno (bez marchewki też pyszne)
  • 1 łyżeczka kozieradki (nie miałam, nie dałam)
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona drobniutko
  • garść posiekanej pietruszki
  • cytryna do podania (opcjonalne)
  • olej słonecznikowy
  • 1-2 łyżeczki całych nasion kuminu
  • 1-2 łyżeczki całych nasion kolendry (nie miałam, dałam zmieloną)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncetratu pomidorowego
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1.75 litra bulionu z kurczaka (zrobiłam z organicznej kostki)
  • sól i pieprz
Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę, czosnek, chilli, nasiona kuminu i kolendry. Kiedy cebula nabierze koloru, dodać marchewkę i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać kozieradkę, cukier i koncentrat pomidorowy i wmieszać soczewicę. Wlać bulion, wymieszać dobrze i zagotować. Gotować częściowo przykryte przez 30-40 minut, aż soczewica będzie sie rozpadać. Doprawić solą i pieprzem, można dolać wody jeśli zupa jest za gęsta. Podawać obficie posypane czerwoną cebulą i pietruszką, z łodeczką cytryny.

Dla ilu osób: 6


In English:

SPICY RED LENTIL SOUP

New Year, new cookbook. Thanks to it I feel inspired in the kitchen again ;) "400 best ever budget recipes" contains cheap, easy recipes and has a great soup section - I love soup! That's why the first recipe in the New Year is for soup :D The list of ingredients looks very long, but don't worry, it's very quick to make!

You will need:
  • 1 large onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 1 red chilli, deseeded and finely chopped
  • 1 carrot, finely chopped (can be omitted - tastes great without it too)
  • 1 tsp ground fenugreek (didn't have, didn't add)
  • 1 small red onion, finely chopped
  • a handful of chopped parsley
  • lemon wedges to serve (optional)
  • oil for frying
  • 1-2 tsp cumin seeds
  • 1-2 tsp coriander seeds (didn't have, added ground)
  • 1 tsp sugar
  • 1 tbsp tomato puree
  • 250 g red lentils
  • 1.75 l chicken stock (used organic cubes)
  • salt and pepper
Fry the onion, garlic, chilli, cumin and coriander seeds until onion starts to colour. Add carrot and fry for another 2-3 minutes. Add fenugreek, sugar and tomato puree and stir in lentils. Pour in chicken stock, mix well and bring to boil. Reduce heat and simmer partly covered for 30-40 minutes until lentils start to break. Season with salt and pepper, you can add water if the soup is too thick. Serve topped with red onion and parsley, with lemon wedge to squeeze over.

Serves: 6

Brak komentarzy: