Nowy rok i nowa książka kucharska. Dzięki niej czuję znowu powiew inspiracji kulinarnej ;) "400 best ever budget recipes" zawiera tanie, proste przepisy i ma wspaniałą sekcję z zupami, które uwielbiam. Dlatego pierwsze danie w tym roku to właśnie zupa :D Lista składników wydaje się długa, ale proszę się nie zniechęcać, robi się błyskawicznie!
PIKANTNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Potrzebne będą:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwnona papryczka chilli, posiekana bez nasion
- 1 marchewka, pokrojona drobno (bez marchewki też pyszne)
- 1 łyżeczka kozieradki (nie miałam, nie dałam)
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona drobniutko
- garść posiekanej pietruszki
- cytryna do podania (opcjonalne)
- olej słonecznikowy
- 1-2 łyżeczki całych nasion kuminu
- 1-2 łyżeczki całych nasion kolendry (nie miałam, dałam zmieloną)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncetratu pomidorowego
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1.75 litra bulionu z kurczaka (zrobiłam z organicznej kostki)
- sól i pieprz
Dla ilu osób: 6
In English:
SPICY RED LENTIL SOUP
New Year, new cookbook. Thanks to it I feel inspired in the kitchen again ;) "400 best ever budget recipes" contains cheap, easy recipes and has a great soup section - I love soup! That's why the first recipe in the New Year is for soup :D The list of ingredients looks very long, but don't worry, it's very quick to make!
You will need:
- 1 large onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 1 red chilli, deseeded and finely chopped
- 1 carrot, finely chopped (can be omitted - tastes great without it too)
- 1 tsp ground fenugreek (didn't have, didn't add)
- 1 small red onion, finely chopped
- a handful of chopped parsley
- lemon wedges to serve (optional)
- oil for frying
- 1-2 tsp cumin seeds
- 1-2 tsp coriander seeds (didn't have, added ground)
- 1 tsp sugar
- 1 tbsp tomato puree
- 250 g red lentils
- 1.75 l chicken stock (used organic cubes)
- salt and pepper
Serves: 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz