Od pary tygodni kusił mnie w sklepach rabarbar, ale nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić - nie jestem wielką fanką słodkości. Z pomocą przyszedł blog Addio pomidory i przepis na rhubarb slice. Pycha! Upiekłam dosłownie parę minut temu i już pędzę żeby umieścić na blogu, bo tak mi smakowało :) Jedyny minusik to może zbytnia słodkość, chyba dam mniej cukru następnym razem.
CIASTO Z RABARBAREM
Potrzebne będą:
- 300 g rabarbaru
- 115 g drobnego cukru do posypania
- 185 g miękkiego masła
- 230 g drobnego cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 90 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Dla ilu osób: mnie wyszło jakieś 9 sporych kawałków.
In English:
RHUBARB SLICE
Rhubarb has been tempting me in shops for few weeks now, but I wasn't sure what to do with it - I'm not a great fan of sweet things. Blog Addio pomidory helped me with their rhubarb slice. Yummy! I just finished baking it literally few minutes ago and I'm already here posting the recipe, because I loved it so much :) The only minus is that it's maybe slightly too sweet for me - might try baking it with a little less sugar next time.
You will need:
- 300 g rhubarb
- 115 g caster sugar for coating rhubarb
- 185 g soft butter
- 230 g caster sugar
- 1/2 tsp vanilla essence
- 3 eggs
- 90 g flour
- 3/4 tsp baking powder
- 1 tbsp sugar
- icing sugar (optional)
Serves: I got 9 generous slices.
1 komentarz:
uwielbiam kwaśny rabarbar. specjalnie zmniejszam ilośc cukru, by czuc jego pyszny smak :-)
Prześlij komentarz