niedziela, 17 stycznia 2010

Curry ziemniaczane


Druga (i na pewno nie ostatnia!) propozycja z mojej nowej książki. Curry brzmiało bardzo smakowicie, a że nigdy nie jadłam tej potrawy w wersji wegetariańskiej, postanowiłam spróbować. Rezultat jest całkiem ciekawy, mimo że pominęłam albo zmieniłam niektóre składniki. Sosu wyszło trochę za dużo jak dla mnie, więc przepis wymaga drobnej modyfikacji następnym razem. Tak czy inaczej, na pewno potrawa do powtórzenia :)

CURRY ZIEMNIACZANE

Potrzebne będą:
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 25 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 2 łyżki ghee albo łyżka masła i łyżka oleju
  • 6 szalotek, obranych i pokrojonych
  • 2 zielone papryczki chilli, pokrojone bez nasion
  • garść świeżych albo suszonych liści curry (nie miałam)
  • 500 g ziemniaków które nie rozpadają sie podczas gotowania, pokrojonych na ok 3 cm kostkę
  • 2 pomidory, obrane bez nasion i pokrojone (dałam w puszce)
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • świeże liście kolendry i mięty, do przybrania (pominęłam)
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki, co podania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 laski cynamonu (dałam w proszku, na oko :))
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • sól i pieprz
  • chilli w proszku, do podania
Za pomocą blendera zmielić czosnek i imbir na pastę (nie musi być gładka). Rozgrzać ghee (lub olej i masło) na patelni i smażyć chilli i szalotki aż zaczną pachnieć. Dodać pastę i cukier i mieszać aż zacznie nabierać koloru. Wmieszać liście curry, cynamon, kurkumę i garam masala i wrzucić ziemniaki, obtaczając w przyprawach. Wlać tyle zimnej wody aby tylko przykryła ziemniaki, zagotować i gotować aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i wlać jogurt i podgrzać. Posypać chilli, kolendrą i miętą. Serwować z cytryną i naan, lub z ryżem.

Dla ilu osób: 4



In English:

POTATO CURRY

It's second (and definitely not the last!) dish cooked from my new book. This curry sounded yummy, and since I never had it in vegetarian version, I decided to give it a try. The result is rather interesting, in spite of omitting or slightly changing few ingredients. There was slightly too much sauce for my liking, so I think I'll modify the recipe a bit next time. This way or other, I'll definitely make it again :)

You will need:
  • 6 garlic cloves, chopped
  • 25 g fresh root ginger, peeled and chopped
  • 2 tbsp ghee or 1 tbsp oil and 1 tbsp butter
  • 6 shallots, peeled and chopped
  • 2 green chillies, seeded and finely chopped
  • a handful of fresh or dried curry leaves (didn't have)
  • 500 g waxy potatoes, cut into bitesize pieces
  • 2 tomatoes, peeled, seeded and chopped (added tinned ones)
  • 250 ml Greek yoghurt
  • fresh coriander and mint leaves, finely chopped, to garnish (omitted)
  • 1 lemon, quartered, to serve
  • 2 tsp sugar
  • 2 cinnamon stick (added a bit of ground cinnamon)
  • 1-2 tsp ground turmeric
  • 1 tbsp garam masala
  • salt and pepper, to taste
  • a bit of red chilli powder, to garnish
Using a food processor or blender grind the garlic and ginger to coarse paste. Heat the ghee or oil and butter in a pan, add shallots and chillies and cook until fragrant. Add the paste and sugar, and stir until begins to colour. Stir in curry leaves, cinnamon sticks, turmeric and garam masala, and toss in the potatoes, making sure they're coated in spices. Pour in just enough of cold water to cover the potatoes, bring to the boil, then simmer until soft. Season with salt and pepper. Add the tomatoes, then add yoghurt and heat through. Sprinkle with chilli, coriander and mint. Serve with lemon and flatbread or rice.

Serves: 4

2 komentarze:

wegetarinka pisze...

mniam, moje smaki!

Marta pisze...

Cieszę się :)