Miałam ochotę na coś nowego i w miarę szybkiego, a na dodatek przypomniał mi się pyszny pieczony pasternak, który jadłam w czasie świąt u rodziny mego lubego :) Przeglądając przepisy "do wypróbowania", znalazłam zdjęcie strony z którejś z książek Jamiego Olivera z czterema sposobami na pierś kurczaka. W oryginalnym przepisie kurczak zawinięty był w pancettę, ale ja zadowoliłam sie wędzonym bekonem, a tymianek został zastąpiony przez rozmaryn. Pasternak wydawał się dobrym dodatkiem do tego dania, więc też skończył w piekarniku :)
PIERŚ Z KURCZAKA W BEKONIE
Potrzebne będą:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 dorodny por
- parę gałązek tymianku (dałam rozmaryn)
- oliwa z oliwek
- około łyżeczki masła
- sól, pieprz
- trochę białego wina
- 3-4 plastry pancetty (użyłam bekonu)
Dla ilu osób: 1 (robiłam z podwójnej ilości).
PIECZONY PASTERNAK
Potrzebne będą:
- 3-4 pasternaki (korzenie pasternaku??)
- około łyżki miodu
- łyżeczka brązowego cukru
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Dla ilu osób: 2-3.
In English:
CHICKEN BREAST WRAPPED IN BACON
I was looking for some new and quick recipe, and I also wanted to make yummy roasted parsnips I tried during Christmas at my boyfriend's family's home. In my "to be tried out" recipies I found a page from one of Jamie Oliver's books with 4 ways to prepare chicken breast. In the original recipe chicken was wrapped in pancetta, but I replaced it with smoked streaky bacon. Parsnips seemed to be a good addition to this dish, so they ended up in the oven as well :)
You will need:
- 1 chicken breast
- 1 large leek
- few sprigs of thyme (replaced it with rosemary)
- olive oil
- 1 tbsp of butter
- salt and pepper
- a bit of white wine
- 3-4 slices of pancetta (or bacon)
Serves: 1 (I doubled it).
ROASTED PARSNIPS
You will need:
- 3-4 parsnips
- 1 tbsp honey
- 1 tsp brown sugar
- olive oil
- salt and pepper
Serves: 2-3.
2 komentarze:
Kurczak w boczku! I do tego pasternak! Same pyszności!
Nieskromnie przyznam że faktycznie pyszne było, szczególnie pasternak :D Zdecydowanie będę go robić częściej!
Prześlij komentarz