Przepis na te placki został wyszukany lata temu w jakiejś gazecie przez moją babcię, i był jedną z niewielu rzeczy które uwielbiałam nawet jako niejadek :) W związku z tym prawie każda wizyta u babci obfitowała w te lekkie pyszności.
PLACKI Z KUKURYDZĄ
Potrzebne będą:
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- pęczek szczypiorku/cebulki
- 1 lub dwie chilli (to mój dodatek, opcjonalny)
- szczypta soli
Żółtka, mleko, mąkę i sól wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, do piany powoli wlewać ciasto, mieszając. Dodać odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek i chilli (jeśli jest używane). Smażyć po obu stronach na złocisty kolor.
Dla ilu osób: 2-3.
In English:
SAVOURY PANCAKES WITH SWEETCORN
My grandma found this recipe years ago in some magazine and those pancakes were one of few things I liked to eat in my childhood. Almost every visit at my grandma's place included eating those yummy things :)
- 1 can of sweetcorn
- 3 egss
- 100 ml of milk
- 200 ml flour
- a bunch of chives or spring onions
- 1 or 2 chilli peppers (optional, it's my addition)
- pinch of salt
Serves: 2-3.
1 komentarz:
Chyba widzę między nami pewne pokrewieństwo smaków :)
Prześlij komentarz