piątek, 21 maja 2010

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i pieczonym czosnkiem


Zupy lubię zawsze i wszędzie, a pomidorowa należy do moich ulubionych. W mojej (nowej ;)) ulubionej książce znalazłam przepis na pomidorową wzbogaconą pieczoną papryką i czosnkiem i nie mogłam jej nie zrobić :) Wyszła bardzo dobra (i ten kolor!), choć czegoś jej brakowało... ale to pewnie kwestia plastikowych irlandzkich warzyw :] W każdym razie polecam! Wpis w ramach akcji "Smacznie i pomidorowo".

ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I CZOSNKIEM

Potrzebne będą:
  • 4 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego (pominęłam)
  • 1 por
  • 2 x 400 g puszki pomidorów albo kilogram świeżych obranych pomidorów
  • 1,5 litra wody (użyłam organicznego bulionu warzywnego)
  • oliwa
  • olej
  • sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Papryki przepołowić i pozbawić nasion, odciąć czubek z główki czosnku. Ułożyć na osobnych blachach, skropić porządnie oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Nalać trochę dodatkowej oliwy do główki czosnku. Piec ok. 20 minut (papryka) i ok. 30 minut (czosnek). Ja piekłam obie rzeczy nieco dłużej. Kiedy czosnek ostygnie, wycisnąć miękki miąższ na talerzyk, resztę wyrzucić. Na oleju smażyć posiekaną marchewkę, cebulę, seler i por. Przykryć i dusić ok. 15 minut. Dodać pomidory i wodę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dodać paprykę i czosnek i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku.

Dla ilu osób: ok. 6, zależy od apetytu :)



In English:

TOMATO, ROAST RED PEPPER AND ROAST GARLIC SOUP

I could eat soup all the time, and tomato is one of my favourites. I found a great recipe in my (new ;)) favourite cookbook and I just had to try it! It turned out to be very nice (and that colour!), but still missing something... maybe it's because Irish veg are a bit plastic-y ;) Worth trying, anyway!

You will need:
  • 4 red peppers
  • 1 bulb garlic
  • 1 onion
  • 1 carrot
  • 2 sticks celery (omitted)
  • 1 leek
  • 2 x 400 g tins of tomatoes or 1 kg fresh skinned tomatoes
  • 1,5 litres water (used organic vegetable stock)
  • olive oil
  • sunflower oil
  • salt and pepper
Preheat the oven to 180 degrees. Cut peppers in half and deseed, cut the top of the bulb of garlic. Put on separate baking trays. Coat with olive oil and sprinkle with salt and pepper. Pour a little more of olive oil into garlic bulb. Roast for 20 mins (peppers) and 30 mins (peppers). I roasted them for a little longer I think. When cooled down, sqeeze out the soft flesh of garlic and set aside. Fry the carrot, onion, leek and celery for few minutes, then cover and sweat for about 15 minutes. Add tomatoes and water, bring to boil and simmer for around 20 minutes. Add peppers and garlic flesh and blend until smooth. Season to taste.

Serves: around 6, depending on appetite ;)


akcja

4 komentarze:

Paula pisze...

wygląda smakowicie! i ten kolor intensywny... cudowna :)

dorota20w pisze...

Piękne !

Zapraszam do konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

asieja pisze...

pomidorowa i do moich ulubionych zup się zalicza. koniecznie ugotowana przez Mamę..
piękny kolor.

shinju pisze...

O rany. Kocham pomidorową, a ta wygląda nieziemsko pysznie.