Zupy lubię zawsze i wszędzie, a pomidorowa należy do moich ulubionych. W mojej (nowej ;)) ulubionej książce znalazłam przepis na pomidorową wzbogaconą pieczoną papryką i czosnkiem i nie mogłam jej nie zrobić :) Wyszła bardzo dobra (i ten kolor!), choć czegoś jej brakowało... ale to pewnie kwestia plastikowych irlandzkich warzyw :] W każdym razie polecam! Wpis w ramach akcji "Smacznie i pomidorowo".
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I CZOSNKIEM
Potrzebne będą:
- 4 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 gałązki selera naciowego (pominęłam)
- 1 por
- 2 x 400 g puszki pomidorów albo kilogram świeżych obranych pomidorów
- 1,5 litra wody (użyłam organicznego bulionu warzywnego)
- oliwa
- olej
- sól i pieprz
Dla ilu osób: ok. 6, zależy od apetytu :)
In English:
TOMATO, ROAST RED PEPPER AND ROAST GARLIC SOUP
I could eat soup all the time, and tomato is one of my favourites. I found a great recipe in my (new ;)) favourite cookbook and I just had to try it! It turned out to be very nice (and that colour!), but still missing something... maybe it's because Irish veg are a bit plastic-y ;) Worth trying, anyway!
You will need:
- 4 red peppers
- 1 bulb garlic
- 1 onion
- 1 carrot
- 2 sticks celery (omitted)
- 1 leek
- 2 x 400 g tins of tomatoes or 1 kg fresh skinned tomatoes
- 1,5 litres water (used organic vegetable stock)
- olive oil
- sunflower oil
- salt and pepper
Serves: around 6, depending on appetite ;)
4 komentarze:
wygląda smakowicie! i ten kolor intensywny... cudowna :)
Piękne !
Zapraszam do konkursu nr 2
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
pomidorowa i do moich ulubionych zup się zalicza. koniecznie ugotowana przez Mamę..
piękny kolor.
O rany. Kocham pomidorową, a ta wygląda nieziemsko pysznie.
Prześlij komentarz