niedziela, 29 listopada 2009

Gulasz z kurczakiem i chorizo


Szukałam okazji, żeby spróbować chorizo i znalazłam ten przepis w którejś z książek Gary'ego Rhodes'a. Rezultat był całkiem smakowity - przypominał trochę fasolkę po bretońsku, ale chorizo nadała temu daniu ciekawy, ostry smaczek. Kolejne rozgrzewające danie na zimę :)

GULASZ Z KURCZAKIEM I CHORIZO

Potrzebne będą:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 175 g małych chorizo, pokrojonych w półkrążki
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 400 g puszka fasoli cannellini (zwykła "nasza" też pewnie ujdzie :))
  • 400 g puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 pomidory (pominęłam)
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • odrobina cukru
Rozgrzać garnek z łyżką oliwy. Smażyc szybko chorizo aż zmieni kolor (hmm...) i puści sok. Zmnieszyc ogień, wrzucić cebulę i smażyć kilka minut aą zmięknie. Dodać odcedzoną fasolę i pomidory, i pół puszki wody. Przekroić ćwiartki pomidorów na połowę i wrzucić do garnka, gotować przez 10-15 minut. Pokroić kurczaka, doprawić solą i pieprzem, smażyć w reszcie oliwy przez 6-7 minut. Wrzucić kurczaka do garnka, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Ja podałam z kuskusem.

Dla ilu osób: 2




In English:

CHICKEN AND CHORIZO SAUSAGE STEW

I was looking for an occassion to try chorizo, and I found this recipe by Gary Rhodes. The stew turned out to be rather delicious - a bit like a certain Polish recipe, but with a nice spicy flavour from chorizo. Another warming up dish for winter :)

You will need:
  • 2 tbsp olive oil
  • 175 g small chorizo sausages, sliced into 1 cm thick pieces
  • 1 large onion, sliced
  • 400 g tin of canellini beans, drained and rinsed
  • 400 g tin of chopped tomatoes
  • 2 plum tomatoes, quartered and deseeded (didn't add them)
  • 2 chicken breasts
  • salt and pepper
  • a pinch of sugar
Heat a saucepan with a tablespoon of the olive oil. Quickly fry the chorizo until coloured (hmm...) and releases some juices. Reduce the heat, add onion and cook for a few minutes until it begins to soften. Add the beans and tinned tomatoes, and half a tin of water. Halve the tomato quarters and stir them into the stew, then simmer for 10 to 15 mins. Cube the chicken and season with salt and pepper. Fry in another frying pan on remaning olive oil until golden. Add the chicken to the stew and season with salt, pepper and sugar. I served it with couscous.

Serves: 2


2 komentarze:

Magda pisze...

Mniam, mniam, fajnie brzmi :) I przypomniała mi się w ten sposób fasolka po bretońsku, którą sobie chyba niedługo zrobię ;)

To sem ja pisze...

Muszę przyznać, że nie byłam przekonana - ale smakuje! Bardzo smaczne i szybko się robi!