piątek, 15 stycznia 2010

Po prostu fasolka


Dziś bardziej swojsko - najzwyklejsza fasolka po bretońsku (po "biedrońsku", jak nazywałam ją jako dziecko). Niektórym pewnie moja wersja wyda się nieco uboga, ale ja wolę fasolkę na samej kiełbasie, bez boczku itp. Podaję z puree z ziemniaków jako danie obiadowe :)

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Potrzebne będą:
  • 400 g fasoli "Jaś"

  • laska dobrej kiełbasy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku, jak ktoś lubi
  • przecier pomidorowy (ok pół dużego słoiczka Pudliszek)
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • bulion warzywny w proszku
  • sól i pieprz
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Wodę wymienić na świeżą, tak, aby przykrywała fasolę ok 2 cm. Dodać ok. dwie łyżeczki bulionu, parę ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy i gotować do miękkości (około godziny). Cebulę pokroić na półkrążki i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 5 minutach dodać kiełbasę pokrojoną w półtalarki. Można dodać zgnieciony czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli, dobrze wymieszać, dodać majeranek, sól i pieprz i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut.

Dla ilu osób: 2 na dwa obiady.




In English:

BEANS "BRETAGNE" aka BAKED BEANS POLISH STYLE :)

This is a recipe for one of the most popular Polish dishes, often served in train station bars and such :) Some people make it with a lot of meat, but I prefer "fasolka po bretońsku" with just sausage. I serve it with mashed potatoes as a dinner dish.

You will need:
  • 400 g of dried big white beans "Jaś" (tinned variety will do as well, but you might need at least 2 400 g tins)
  • 200-300 g of good Polish sausage
  • 1 big onion
  • 2 cloves of garlic, if you like it
  • tomato concentrate, a good 4-5 tbsp of it
  • bay leaf, whole allspice, marjoram
  • instant vegetable stock (preferably low salt organic)
  • salt and pepper
If using dried beans, make sure to soak them overnight. Change the water - it should cover the beans 2cm. Add around 2 tsp of stock, few allspice, bay leaf and cook until beans are ready (around 1 hour). Slice the onion into half-rings and fry in a little oil until soften. Add chopped sausage and garlic (if using) and fry for another 2 minutes. Add tomato puree, stir well and mix into the cooked beans. Add marjoram and salt and pepper, if needed. Simmer for another 15 minutes.

Serves: 2 for 2 dinners :)

Brak komentarzy: