wtorek, 13 września 2011

It ain't pretty... zapiekanka z dyni piżmowej z kozim serem


Pierwszy przepis po powrocie - chińszczyzny na razie mam dość. Zachciało mi się czegoś lekkiego, ale już jesiennego i proszę, pierwszego dnia po powrocie natknęłam się na ten przepis w telewizji (BBC, Something for the weekend). Zmieniłam co nieco, i nie chciało mi się robić pesto, więc użyłam gotowego. Wyszło pysznie, choć zdjęcia nie wyglądają zachęcająco, ale jak ładnie sfotografować rozpadającą się zapiekankę?!

ZAPIEKANKA Z DYNI PIŻMOWEJ Z KOZIM SEREM

Potrzebne będą:
  • 1 dynia piżmowa (ok. 400 g po obraniu), zwykła też może być
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (dałam 3)
  • 150 g ricotty
  • 150 g koziego twarożku
  • 1 jajko
  • parę łyżek pesto
  • 24 podsuszone pomidory (sun blushed tomatoes) - dałam sporą garść koktajlowych
  • 100 g pecorino (nie miałam, dałam parmezan)
  • oliwa i olej roślinny
  • sól i pieprz
Dynię piżmową obrać (nie jest to łatwe zadanie), pokroić w kostkę, podlać oliwą, oprószyć solą i pieprzem i piec w 200 stopniach do miękkości. Cebulę pokroić w półtalarki, czosnek posiekać drobno i smażyć na oleju aż zmiękną i nabiorą koloru. Wymieszać razem dokładnie ricottę, kozi twarożek i jajko.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami połowę smażonej cebuli, dyni, pomidorów, polać połową sosu serowego i pesto. Powtórzyć, posypać obficie startym pecorino (parmezanem). Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach ( u mnie trochę dłużej). Ja podałam bez niczego, jako kompletne danie.

Dla ilu osób: 2-3 jako główny posiłek.



In English:

BUTTERNUT SQUASH BAKE WITH GOAT'S CHEESE

First recipe after coming back from China - but for now I've had enough of Chinese food. I wanted something light but autumn-y. I saw this recipe last Saturday on tv (BBC's Something for the weekend) and it was perfect. I changed bits and bobs, and didn't make my own pesto, but it turned out yummy, even though photos don't show it. How do you take good photos of falling-apart bake?!

You will need:
  • 1 butternut squash (about 400 g after peeling)
  • 1 onion
  • 1 clove garlic (used 3)
  • 150 g ricotta
  • 150 g soft goat's cheese
  • 1 egg
  • few spoonfuls of pesto
  • 24 sun blushed tomatoes (added a handful of cherry tomatoes)
  • 100 g pecorino (used parmesan)
  • olive and vegetable oil
  • salt and pepper
Peel and cube butternut squash (not an easy task), sprinkle with olive oil, salt and pepper and bake in 200 degrees until soft. In the meantime slice onion and garlic and fry until soft and coloured. Combine ricotta, goat's cheese and egg and mix until smooth.
In an oven-proof dish layer half of the onions, butternut squash, tomatoes, cheese sauce and pesto. Repeat with remaining half of ingredients , and sprinkle generously with grated pecorino (parmesan). Bake in 200 degrees for about 20 minutes until golden. I served it on its own.

Serves: 2-3 as a complete meal.

Brak komentarzy: