sobota, 8 sierpnia 2009

Bakłażan faszerowany warzywami


Jako że pogoda w Irlandii dziś dopisuje, na blogu danie lekkie i letnie :) Przepis na faszerowanego bakłażana pochodzi z Wielkiego Żarcia, strony na którą często powracam. Mam jakąś słabość do tego warzywa, chyba dlatego że jest przepiękne i zawsze mam ochotę pomacać sobie bakłażana w sklepie ;) Ale do rzeczy!

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

Potrzebne będą:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • ok. 300 g żółtego sera lub mozarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • inne zioła wg osobistych upodobań :]
Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką (pomaga wcześniejsze ponacinanie nożem). Miąższ posiekać. Pokrojoną cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia, dodać pokrojone paprykę, pieczarki, pomidora i miąższ bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami (ja lubię zioła prowansalskie). Po zdjęciu z ognia wymieszać z częścią startego sera i nafaszerować przygotowane połówki bakłażana. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Jakieś 10 minut przed końcem posypać resztą sera.

Dla ilu osób: 2.




In English:

AUBERGINE STUFFED WITH VEG

As today the weather in Ireland is surprisingly nice, time for a light, summery dish - stuffed aubergine. I like this veg a lot, is so beautiful that I always want to touch it in the shop ;] The recipe comes from here.

You will need;
  • 2 medium aubergines
  • 1 large tomato
  • 1 pepper
  • 1 large onion
  • 250 g mushrooms
  • app. 300 g cheese (cheddar or even mozarella)
  • 2 cloves garlic
  • oil for frying
  • salt and pepper
  • favourite herbs (I like Provencal)
Halve the aubergines and hollow them using teaspoon (scoring it with knife first helps). Chop the flesh. Fry chopped onion and garlic for few minuts, then add chopped mushrooms, pepper, tomato and aubergines' flesh. Season with salt, pepper and herbs. After taking it off the heat add most of the cheese and mix well. Stuff the aubergines and bake for app. 45 minuts in 180 degrees. Sprinkle with the leftover cheese 10 minuts before the end of baking.

Serves: 2.

Brak komentarzy: