wtorek, 18 sierpnia 2009

Udawane risotto z tuńczykiem


Nie przepadam za tuńczykiem ani za czarnymi oliwkami, ale to danie mi smakuje. Przepis na nie wynalazła moja koleżanka Linda w jakimś magazynie o zdrowym trybie życia, kiedy chciała przygotować uroczystą kolację dla swojego chłopaka, szefa kuchni! Trudne zadanie, więc Linda chciała wypróbować przepis u mnie w domu parę dni wcześniej. Tak przepis trafił do mnie :)

UDAWANE RISOTTO Z TUŃCZYKIEM

Potrzebne będą:
  • 150 g brązowego ryżu basmati (ja często daję biały, albo "zwykły" brązowy)
  • 2 łyżeczki warzywnego bulionu o zmniejszonej zawartości soli, rozpuszczone w 210 ml wody
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • 2 garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych w pół
  • 2 łyżki suchych czarnych oliwek, pokrojonych bez pestek ("mokre" też mogą być ;])
  • 4 dymki, posiekane185 g tuńczyka z puszki w wodzie (lub 50 g marynowanych anchois)
  • 1 łyżka świeżej bazylii lub szczypiorku, pieprz
Ryż wrzucić do gorącego bulionu, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15-20 min, albo do czasu kiedy płyn się wchłonie. W razie potrzeby dolać wody. Dodać pesto, pomidorki, oliwki i dymkę, kontynuować gotowanie aż pomidorki zmiękną. Na koniec dodać odsączonego tuńczyka i zioła, gotować kolejne parę minut aż całość będzie gorąca.

Dla ilu osób: 2 mało głodnych, lub jako przystawka ;p


In English:

FAKE TUNA RISOTTO

I'm not a huge fan of tuna or black olives, but I really like this dish. I got this recipe from my friend Linda, who found it in some health magazine. She wanted to prepare it for her chef boyfriend for their anniversary supper. As it's not easy to cook for a chef, she decided to try it out first at my place. That's how this recipe got to me :)

You will need:

  • 150 g brown basmati rice (I often use white or regular brown rice)
  • 2 tsp low-salt vegetable stock dissolved in 210 ml of water
  • 2 tbsp sun-dried tomato paste
  • 2 handfuls cherry tomatoes, halved
  • 2 tbsp dry black olives, pitted and chopped
  • 4 spring onions, chopped
  • 185 g of canned tuna in spring water (or 50 g of anchovies)
  • 1 tbsp fresh chopped basil or chives, pepper
Put the rice in boiling stock, simmer covered for app. 15-20 minutes, or until stock is absorbed. Add water if required. Mix in the paste, tomatoes, olives and spring onions, continue cooking until tomatoes soften. Add tuna and herbs, heat through and serve.

Serves: 2 not very hungry ppl or as a starter for 2.


Brak komentarzy: