wtorek, 25 sierpnia 2009

Kurczę pieczone czyli irracjonalny strach przed kurczakiem :)


Wiem, że to żadne osiągnięcie, ale przedstawiam swojego pierwszego pieczonego kurczaka! Do tej pory jakoś unikałam kurczęcia jako całości. Nogi, skrzydełka, piersi, proszę bardzo, ale nie cały ptak :) Aż do tej pory - skusiłam się w sklepie na małego, 1,3 kg kurczaka i postanowiłam upiec go jak najprościej, żeby przypadkiem czegoś nie zepsuć. Trafiło na osławiony przepis Nigelli, z lekką modyfikacją. Rezultat - całkiem przyjemny, do powtórzenia, i zachęcający do eksperymentów :) A kości będą na wywar do żurku :)

KURCZĘ Z CYTRYNĄ W ZADKU

Potrzebne będą:
  • 1 cały kurczak (mój miał 1300 g)
  • 1 cytryna
  • parę gałązek rozmarynu (bo miałam)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone (taka fanaberia)
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (ja uznałam ze to za gorąco i dałam 210, po czym zmniejszyłam do 200). Kurczaka umyć, wysuszyć i położyć w brytfance. Natrzeć środek solą, wepchnąć połowę cytryny, rozmaryn i czosnek. Z wierzchu posolić i popieprzyć, poukładać kawałki masła i polać oliwą. posypać resztą rozmarynu. Piec około godzinę (w zależności od wielkości kurczaka - 20 minut na każde 500 g, podobno ;)), wycisnąć na kurczaka drugą połówkę cytryny i piec kolejne 15 minut. Pozwolić troszkę ostygnąć przed jedzeniem.

Dla ilu osób: 2, z resztkami na jutro :)




In English:

ROAST CHICKEN WITH LEMON UP ITS BOTTOM

I know it's no big deal, but I just roasted my first chicken! So far I've been avoiding dealing with whole bird, some kind of irrational fear ;) Legs, wings, breast - no problem, but not whole chicken. Until now, that is. I bought this small, 1,3 kg birdie and decided to give it a go. I went really simple - with Nigella's slightly modified recipe. I really liked the result, so I'll definitely make it again and won't be afraid to experiment. And bones will make a nice stock for tomorrow's soup :)

You will need:
  • 1 whole chicken (mine was 1,3 kg)
  • 1 lemon
  • few rosemary sprigs (happened to have it)
  • 2 garlic cloves, crushed (just because)
  • butter
  • olive oil
  • salt and pepper
Preheat the oven to 220 degrees (seemed too hot, I put it on 210 and later even 200). Wash the bird and dry it with paper towels. Put it in roasting tin and rub the cavity with a bit of salt. Stuff it with half a lemon, rosemary and garlic. Sprinkle with salt and pepper, put bits of butter all over and drizzle with olive oil. Roast for 1 hour (allow 20 minutes for every 500 g, so they say ;)), squeeze the other half of lemon over the chicken and roast for another 15 minutes. Let rest for a couple of minutes before eating.

Serves: 2 with some leftovers.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Hi Marta,

I am going to do this roast chicken perhaps this weekend but I am a bit nervous about buying the whole chicken here as I am not sure if the insides are still inside if you know what I mean! Also the neck is still on the Polish chickens in Tesco. Any advice? I guess I will have to just suck it up and get my hands dirty :P
Greetings from sunny Krakow.

Marta pisze...

Hey,

I never bought whole chicken in Poland, but I'm pretty sure they would be gutted. You can just look inside ;) Chickens here have a little of loose skin around the neck so I just cut it off. Do the Polish ones have whole neck with bones?! Yuck. Generally, it's not the most pleasant task to prepare chicken for roasting, at least for me. Get gloves or something :] And let me know how it turned out!