poniedziałek, 7 września 2009

Tom Yam Gai


Siedzę w domu otoczona chusteczkami, i przypomniała mi się tajska zupa z kurczaka, doskonała na przeziębienie. Świetnie rozgrzewa dzięki chilli. Jest pyszna, jeśli lubi się ostrzejsze smaki, ale niestety mało fotogeniczna. Jednak ręczę za nią, choć może być problem z dostaniem składników :) Robiłam ją jakiś czas temu, ale dziś znowu mnie kusi :) Przepis pochodzi z którejś z książek Nigela Slatera.

TOM YAM GAI

Potrzebne będą:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 litr bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 4 dymki, posiekane drobno
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej, lekko zmiażdżone i pokrojone na ok. 2,5 cm kawałki (to co ja dostałam w supermarkecie nie przypominało trawy, tylko jakiś lekko zdrewniały pęd)
  • 3 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane (ja dałam 2)
  • 4 liście limonki kaffir (miały być świeże, dostałam tylko suszone)
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego nam pla
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry (nie miałam i nie dałam)
Pierś z kurczaka ugotować w całości w bulionie (ok. 10 minut), wyjąć i pokroić na paski. Odłożyć na talerzyk. Dodać dymkę, czosnek, chilli, trawę cytrynową i liście limonki i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać sos rybny, cukier i kurczaka i kontynuować gotowanie przez kolejne 3-4 minuty. Wmieszać sok z limonki i sprawdzić smak, można dodać trochę soli. Na koniec wsypać kolendrę. Podawać bardzo gorące.

Dla ilu osób: 2

In English:

TOM YAM GAI

I'm sitting at home surrounded by a pile of used tissues, and I just thought about Thai chicken soup, which is great for colds. It warms you up very well thanks to chilli. It's delicious if you like your food spicy, but unfortunately not very photogenic. I recommend trying it anyway :) I made it some time ago but I'm tempted to prepare it again tonight :) I have the recipe from one of the Nigel Slater's books.

You will need:
  • 1 chicken breast
  • 1 litre of chicken stock, home made or not
  • 4 spring onions, finely chopped
  • 2 cloves of garlic, peeled and finely chopped
  • 1 stalk of lemongrass, chopped into 2,5 cm lengths and slightly crushed
  • 3 small red chillies, seeded and thinly sliced (I added 2)
  • 4 kaffir lime leaves
  • 1 tbsp Thai fish sauce nam pla
  • 1 tsp sugar
  • 1 tbsp fresh lime juice
  • 1 tbsp chopped coriander leaves (didn't have it)
Cook the chicken breast in stock (takes around 10 minutes), then take it out and cut into strips. Set aside. Add spring onions, garlic, lemongrass, chillies and lime leaves and simmer for 10 minutes. Add the fish sauce, sugar and chicken and continue cooking for another 3-4 minutes. Stir in the lime juice and season if necessary. Add the coriander. Serve very hot.

Serves: 2

Brak komentarzy: