Siedzę w domu otoczona chusteczkami, i przypomniała mi się tajska zupa z kurczaka, doskonała na przeziębienie. Świetnie rozgrzewa dzięki chilli. Jest pyszna, jeśli lubi się ostrzejsze smaki, ale niestety mało fotogeniczna. Jednak ręczę za nią, choć może być problem z dostaniem składników :) Robiłam ją jakiś czas temu, ale dziś znowu mnie kusi :) Przepis pochodzi z którejś z książek Nigela Slatera.
TOM YAM GAI
Potrzebne będą:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 litr bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 4 dymki, posiekane drobno
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 źdźbło trawy cytrynowej, lekko zmiażdżone i pokrojone na ok. 2,5 cm kawałki (to co ja dostałam w supermarkecie nie przypominało trawy, tylko jakiś lekko zdrewniały pęd)
- 3 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane (ja dałam 2)
- 4 liście limonki kaffir (miały być świeże, dostałam tylko suszone)
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego nam pla
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry (nie miałam i nie dałam)
Dla ilu osób: 2
In English:
TOM YAM GAI
I'm sitting at home surrounded by a pile of used tissues, and I just thought about Thai chicken soup, which is great for colds. It warms you up very well thanks to chilli. It's delicious if you like your food spicy, but unfortunately not very photogenic. I recommend trying it anyway :) I made it some time ago but I'm tempted to prepare it again tonight :) I have the recipe from one of the Nigel Slater's books.
You will need:
- 1 chicken breast
- 1 litre of chicken stock, home made or not
- 4 spring onions, finely chopped
- 2 cloves of garlic, peeled and finely chopped
- 1 stalk of lemongrass, chopped into 2,5 cm lengths and slightly crushed
- 3 small red chillies, seeded and thinly sliced (I added 2)
- 4 kaffir lime leaves
- 1 tbsp Thai fish sauce nam pla
- 1 tsp sugar
- 1 tbsp fresh lime juice
- 1 tbsp chopped coriander leaves (didn't have it)
Serves: 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz