niedziela, 18 października 2009

Curry z soczewicy


Dziś wpis w ramach akcji kulinarnej "Dni kuchni wegetariańskiej". Nie jestem wegetarianką, lubię mięso, ale to danie bardzo mi podpasowało :) Przepis pochodzi stąd i został przez mnie lekko zmodyfikowany.

CURRY Z SOCZEWICY

Potrzebne będą:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • 1 czerwona papryka
  • pół małej cukini
  • ok. 4 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów

  • trochę koncentratu pomidorowego

  • opcjonalnie parę łyżek natki pietruszki

  • chilli, słodka papryka

  • duuuużo curry

  • oliwa do smażenia

Ugotować soczewicę w lekko osolonej wodzie (ok 15-20 minut). Kiedy soczewica się gotuje, posiekać i podsmażyć cebulę, dodać zgnieciony czosnek, paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć aż zmiękną, doprawić, dodać koncentrat i zalać pomidorami z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić do czasu ugotowania się soczewicy. Dorzucić ugotowaną i odcedzoną soczewicę na patelnię, wymieszać i spróbować. Dodać więcej curry ;) Na sam koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Ja serwuję jako samodzielne danie.

Dla ilu osób: 2



In English:

GREEN LENTIL CURRY

This the entry for culinary action "Vegetarian cooking". I'm not a vegetarian, I like meat, but something in this dish appeals to me. The recipe comes from here and has been modified by me.

You will need:
  • 1 glass (200 ml) green lentils
  • 1 medium onion
  • 1 red pepper
  • half a courgette
  • 4 garlic cloves
  • tin of chopped tomatoes
  • a bit of tomato puree
  • few tbsp of chopped parsley (optional)
  • chilli, paprika
  • a lot of curry ;)
  • oil for frying
Cook the lentils in lightly salted water for 15-20 minutes. While it's cooking, chop and fry the onion, add crushed garlic, cubed pepper and courgette. Fry until soften, season, add tomato puree and tinned tomatoes. Reduce heat and let simmer until lentils are ready. Add drained lentils to frying pan, mix well and check seasoning (add more curry ;)). At the very end mix in chopped parsley. I serve it as a main course.

Serves: 2

Brak komentarzy: