wtorek, 16 marca 2010

Placki z kukurydzą


Przepis na te placki został wyszukany lata temu w jakiejś gazecie przez moją babcię, i był jedną z niewielu rzeczy które uwielbiałam nawet jako niejadek :) W związku z tym prawie każda wizyta u babci obfitowała w te lekkie pyszności.

PLACKI Z KUKURYDZĄ

Potrzebne będą:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • pęczek szczypiorku/cebulki
  • 1 lub dwie chilli (to mój dodatek, opcjonalny)
  • szczypta soli

Żółtka, mleko, mąkę i sól wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, do piany powoli wlewać ciasto, mieszając. Dodać odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek i chilli (jeśli jest używane). Smażyć po obu stronach na złocisty kolor.


Dla ilu osób: 2-3.



In English:


SAVOURY PANCAKES WITH SWEETCORN


My grandma found this recipe years ago in some magazine and those pancakes were one of few things I liked to eat in my childhood. Almost every visit at my grandma's place included eating those yummy things :)


You will need:

  • 1 can of sweetcorn
  • 3 egss
  • 100 ml of milk
  • 200 ml flour
  • a bunch of chives or spring onions
  • 1 or 2 chilli peppers (optional, it's my addition)
  • pinch of salt
Put egg yolks, milk, flour and salt in a bowl and mix well. Whisk the egg whites until stiff peaks form and you'll be able to turn the bowl upside down without accidents ;) Add the egg yolk mixture to whisked whites little by little and mix carefully. Mix in drained corn, chopped chives and chilli (if using). Fry on both sides until golden brown and fluffy :)

Serves: 2-3.

1 komentarz:

Weroniko pisze...

Chyba widzę między nami pewne pokrewieństwo smaków :)