poniedziałek, 10 maja 2010

Ciasto z rabarbarem


Od pary tygodni kusił mnie w sklepach rabarbar, ale nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić - nie jestem wielką fanką słodkości. Z pomocą przyszedł blog Addio pomidory i przepis na rhubarb slice. Pycha! Upiekłam dosłownie parę minut temu i już pędzę żeby umieścić na blogu, bo tak mi smakowało :) Jedyny minusik to może zbytnia słodkość, chyba dam mniej cukru następnym razem.

CIASTO Z RABARBAREM

Potrzebne będą:
  • 300 g rabarbaru
  • 115 g drobnego cukru do posypania
  • 185 g miękkiego masła
  • 230 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 90 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Zasypać na godzinę cukrem i mieszać co jakiś czas, żeby puścił sok. Dobrze odcedzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło ucierać z cukrem i ekstraktem waniliowym (poradziłam sobie bez miksera ale jest polecany :)). Ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Wymieszać, przełożyć do formy ok. 20x30 cm. Na wierzch wyłożyć osączony rabarbar - w czasie pieczenia opadnie na dno. Posypać cukrem. Piec ok. 25-30 minut do zrumienienia. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

Dla ilu osób: mnie wyszło jakieś 9 sporych kawałków.




In English:

RHUBARB SLICE

Rhubarb has been tempting me in shops for few weeks now, but I wasn't sure what to do with it - I'm not a great fan of sweet things. Blog Addio pomidory helped me with their rhubarb slice. Yummy! I just finished baking it literally few minutes ago and I'm already here posting the recipe, because I loved it so much :) The only minus is that it's maybe slightly too sweet for me - might try baking it with a little less sugar next time.

You will need:

  • 300 g rhubarb
  • 115 g caster sugar for coating rhubarb
  • 185 g soft butter
  • 230 g caster sugar
  • 1/2 tsp vanilla essence
  • 3 eggs
  • 90 g flour
  • 3/4 tsp baking powder
  • 1 tbsp sugar
  • icing sugar (optional)
Wash, peel and chop rhubarb into thin slices. Mix with sugar and leave for an hour, then strain well. Heat the oven to 180 degrees. Mix sugar with butter and vanilla extract using mixer (I managed to do without :)). Add eggs one by one. Sieve flour and baking powder and add to eggs mixture. Transfer to baking dish (approximately 20x30 cm). Put rhubarb on the top - it will sink to the bottom during baking. Sprinkle with sugar and bake for 25-30 minutes until golden brown. Sprinkle with icing sugar.

Serves: I got 9 generous slices.

1 komentarz:

asieja pisze...

uwielbiam kwaśny rabarbar. specjalnie zmniejszam ilośc cukru, by czuc jego pyszny smak :-)