sobota, 19 czerwca 2010

Scones lekko cynamonowe


Kolejny przepis z rewelacyjnej książki "Cornucopia at home", której jestem już dumną posiadaczką :D Scones są w Irlandii wszechobecne, ale w sumie rzadko je jadam. Ostatnio jednak naszło mnie i postanowiłam upiec swoje, a rezultat (już za drugim razem ;)) był pyszny!

SCONES LEKKO CYNAMONOWE

Potrzebne będą:
  • 375 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 150 gramów jasnych rodzynek (sultanas)
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać cukier, sól, mielone migdały i wymieszać dobrze. Posiekać masło na małe kawałki, dodać do miski i "wetrzeć" w mąkę tak, aby przypominała granulki. Wmieszać rodzynki i cynamon. W osobnej misce ubić lekko jaja z maślanką. Wlać do zagłębienia w mące pozostawiając ok 100 ml do posmarowania scones przed pieczeniem. Wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto jest klejące, więc przed rozwałkowaniem posypać obficie blat, ręce i wałek mąką. Rozwałkować na 2,5-3 cm (nie cieniej, inaczej scones nie wyrosną! sprawdzone osobiście ;)) i wycinać okrągłą foremką o średnicy ok. 7 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, posmarować resztą mikstury jajeczno-maślankowej i piec 12-14 minut aż będą złote i wyrośnięte. Najlepiej zjeść w dniu pieczenia!

Dla ilu osób: wg przepisu wychodzi 12 scones, mnie wyszło 10.



In English:

CINNAMON SCONES

Another reciepe from a great book, "Cornucopia at home", which I now own! :D Scones are very popular in Ireland but I don't really eat them too often. Recently though I felt like baking some and here they are - yummy!


You will need:

  • 375 g plain flour
  • 1,5 tsp baking powder
  • 60 g caster sugar
  • pinch of salt
  • 75 g ground almonds
  • 100 g butter
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 150 g sultanas
  • 2 eggs
  • 250 ml buttermilk
Preheat the oven to 220 degrees. Sift the flour and baking powder into a large bowl. Add sugar, salt and ground almonds and mix well. Chop the butter into small pieces and rub into flour mixture with your fingers until it looks like breadcrubs. Stir in sultanas and cinnamon. In another bowl whisk eggs together with buttermilk. Pour it into a well in flour, reserving about 100 ml for brushing the scones. Mix well with a spoon. The dough will be sticky, so sprinkle the worktop and your hands with flour before rolling. Roll to around 2,5-3 cm (not thinner, otherwise scones will not rise - I checked ;)), and cut circles 7-8 cm in diameter. Transfer to a greased baking tray and brush with egg mixture. Bake for 12-14 minutes until golden and risen. Best eaten on a day of baking!

Makes: recipe says 12, I made 10.



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Scones jadłam jeden raz tylko i, szczerze powiedziawszy, niezbyt mi posmakowały. Ale to chyba wina niezbyt udanego przepisu. Te jednak, szczególnie przez dodatek nutki cynamonowej, zapowiadają się przepysznie!

Pozdrawiam! :)

asieja pisze...

lubię scones za tą ich prostotę wykonania. i pyszny smak, który można dowolnie modyfikowac.

Paula pisze...

mmm narobiłaś mi ochoty na scones :)