sobota, 11 września 2010

Quiche z pomidorkami, fetą, szpinakiem i oliwkami


Po dłuższej przerwie, wracam do blogowania :) Dziś kolejny już przepis z mojej ukochanej Cornucopii - quiche z pomidorkami koktajlowymi, fetą, szpinakiem i oliwkami. Same pyszności :> Problem polega na tym, że chyba bardziej lubię samą ideę quichy, niż je same. Ale zachęcam do wypróbowania! I jeszcze jedno - muszę się pochwalić, że pomidorki w tym przepisie pochodzą z mojej prywatnej, domowej plantacji ;D

QUICHE Z POMIDORKAMI, FETĄ, SZPINAKIEM I OLIWKAMI

Potrzebne będą:
  • 350 g mąki
  • 175 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • 125 ml mleka
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g młodego szpinaku (baby spinach)
  • 100 g fety
  • 75 g czarnych oliwek
  • oliwa
Przesiać mąkę, dodać sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło, zagnieść szybko ciasto z odrobiną zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 3 mm i wyłożyć 30 cm formę na tartę (ja miałam mniejszą, zostało mi trochę ciasta). Znowu włożyć na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec formę wypełnioną fasolą (na pergaminie) przez ok. 15 minut. Usunąć fasolę, piec przez kolejne 5-10 minut albo aż ciasto będzie suche i złociste.
W międzyczasie, kiedy ciasto "odpoczywa", upiec w 180 stopniach przepołowione pomidorki koktajlowe z odrobiną oliwy, soli i pieprzu - przez ok. 20 minut. Moje były malutkie, więc upiekłam je w całości.
Szpinak umyć i oczyścić, smażyć krótko na oliwie, aż zwiędnie i większość wody odparuje.
Pokroić fetę na małe kostki a oliwki na pół.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować sos jajeczny. Ubić lekko ze sobą jajka, mleko i śmietankę, doprawić solą i pieprzem i gałką.
Na upieczonej formie rozłożyć równomiernie pomidorki, szpinak, fetę i oliwki. Zalać po brzegi sosem (mnie sporo zostało, z powodu mniejszej formy). Piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny.

Dla ilu osób: 4-6.


In English:

CHERRY TOMATO, FETA, SPINACH AND OLIVE QUICHE

I'm back to blogging after a longer break with another recipe from my beloved Cornucopia book :) Cherry tomato, feta, spinach and olives - yum! The only problem is that I seem to be liking the idea of a quiche more than I like quiche itself, haha. It's worth trying, anyway :) And one more thing - tomatoes I used in this recipe come from my own private tomato tree (yes it's a tree O_o).

You will need:
  • 350 g plain flour
  • 175 g butter
  • pinch of salt
  • 4 eggs
  • 125 ml cream
  • 125 ml milk
  • pinch of nutmeg
  • salt and pepper
  • 200 g cherry tomatoes
  • 200 g baby spinach
  • 100 g feta cheese
  • 75 g black olives
  • olive oil
Sieve the flour into a large bowl, add salt and cold chopped butter. Rub until resembles breadcrumbs. Add cold water bit by bit and bring ingredients together into dough. Make a ball, wrap in clingfilm and let rest in the fridge for half an hour. After that time roll it to about 3 mm and transfer to a 30 cm tart case (I used a smaller one so had a bit of pastry left). Put in the fridge again for half an hour. Preheat the oven to 180 degrees, par bake it for 15 minutes filled with dried beans. Remove the beans and bake for another 5-10 minutes or until the pastry is dry and golden.
In the meantime, when the dough is resting, bake halved cherry tomatoes tossed in a little olive oil and salt and pepper in 180 degrees for about 20 minutes. Set aside.
Wash and dry the spinach, fry in a little olive oil until wilted and most of the water is gone. Set aside.
Cut feta into cubes and halve the olives.
When the pastry case is baking, make egg custard - mix eggs, cream and milk together with salt, pepper and nutmeg.Arrange tomatoes, spinach, feta in olives in baked pastry case and fill with egg custard to the brim. Bake in 180 degrees for about half an hour or until the eggs are set.

Serves: 4-6.


1 komentarz:

kolorowo w kuchni pisze...

wspaniale się prezentuje to danie,na pewno jest wyborne!