Po dłuższej przerwie, wracam do blogowania :) Dziś kolejny już przepis z mojej ukochanej Cornucopii - quiche z pomidorkami koktajlowymi, fetą, szpinakiem i oliwkami. Same pyszności :> Problem polega na tym, że chyba bardziej lubię samą ideę quichy, niż je same. Ale zachęcam do wypróbowania! I jeszcze jedno - muszę się pochwalić, że pomidorki w tym przepisie pochodzą z mojej prywatnej, domowej plantacji ;D
QUICHE Z POMIDORKAMI, FETĄ, SZPINAKIEM I OLIWKAMI
Potrzebne będą:
- 350 g mąki
- 175 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- 125 ml słodkiej śmietanki
- 125 ml mleka
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g młodego szpinaku (baby spinach)
- 100 g fety
- 75 g czarnych oliwek
- oliwa
W międzyczasie, kiedy ciasto "odpoczywa", upiec w 180 stopniach przepołowione pomidorki koktajlowe z odrobiną oliwy, soli i pieprzu - przez ok. 20 minut. Moje były malutkie, więc upiekłam je w całości.
Szpinak umyć i oczyścić, smażyć krótko na oliwie, aż zwiędnie i większość wody odparuje.
Pokroić fetę na małe kostki a oliwki na pół.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować sos jajeczny. Ubić lekko ze sobą jajka, mleko i śmietankę, doprawić solą i pieprzem i gałką.
Na upieczonej formie rozłożyć równomiernie pomidorki, szpinak, fetę i oliwki. Zalać po brzegi sosem (mnie sporo zostało, z powodu mniejszej formy). Piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny.
Dla ilu osób: 4-6.
In English:
CHERRY TOMATO, FETA, SPINACH AND OLIVE QUICHE
I'm back to blogging after a longer break with another recipe from my beloved Cornucopia book :) Cherry tomato, feta, spinach and olives - yum! The only problem is that I seem to be liking the idea of a quiche more than I like quiche itself, haha. It's worth trying, anyway :) And one more thing - tomatoes I used in this recipe come from my own private tomato tree (yes it's a tree O_o).
You will need:
- 350 g plain flour
- 175 g butter
- pinch of salt
- 4 eggs
- 125 ml cream
- 125 ml milk
- pinch of nutmeg
- salt and pepper
- 200 g cherry tomatoes
- 200 g baby spinach
- 100 g feta cheese
- 75 g black olives
- olive oil
In the meantime, when the dough is resting, bake halved cherry tomatoes tossed in a little olive oil and salt and pepper in 180 degrees for about 20 minutes. Set aside.
Wash and dry the spinach, fry in a little olive oil until wilted and most of the water is gone. Set aside.
Cut feta into cubes and halve the olives.
When the pastry case is baking, make egg custard - mix eggs, cream and milk together with salt, pepper and nutmeg.Arrange tomatoes, spinach, feta in olives in baked pastry case and fill with egg custard to the brim. Bake in 180 degrees for about half an hour or until the eggs are set.
Serves: 4-6.
1 komentarz:
wspaniale się prezentuje to danie,na pewno jest wyborne!
Prześlij komentarz