Od paru miesięcy eksperymentuję z dynią piżmową, która w Irlandii jest dostępna cały rok. Faszerowana wyszła pyszna, ale do zup nie miałam takiego szczęścia - a to za rzadka, a to bez smaku. Dopiero podejście numer trzy okazało się strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie i dość ostro, w sam raz na zimę. Przepis mój, zainspirowany książką "New complete vegetarian".
ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ NA OSTRO
Potrzebne będą:
- 1 dynia piżmowa
- 1 cebula
- 2 małe albo 1 duża marchewka
- pół małego albo ćwierć dużego selera
- kilka ząbków czosnku
- 1 spore czerwone chilli
- 1 litr wody albo bulionu warzywnego
- oliwa
- sól i pieprz
Cebulę, marchewkę, selera, chilli (z nasionami) i resztę czosnku pokroić i dusić pod przykryciem około 15 minut. Zalać wodą albo bulionem i gotować do miękkości. Dodać upieczone ząbki czosnku i miąższ dyni. Zmiksować na gładko, doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej wody/bulionu.
Dla ilu osób: ok. 4.
In English:
SPICY BUTTERNUT SQUASH SOUP
I've been experimenting with butternut squash lately, as it's a veg rather unknown in Poland, but very popular here in Ireland. Stuffed one turned out lovely, but I wasn't so lucky with butternut squash soup. This is take number 3 and I finally managed to create something really yummy :) It's spicy and sweet, a very winter-y soup. I got inspired by recipe from "New complete vegetarian".
You will need:
- 1 butternut squash
- 1 onion
- 2 small or 1 big carrot
- half of a small one or quarter of a big celeriac
- few garlic cloves
- 1 red chilli pepper
- 1 l of water or vegetable stock
- olive oil
- salt and pepper
Roughly chop the onion, carrot, chilli (with seeds) and leftover garlic. Sweat in olive oil for about 15 minutes. Pour in water or stock and cook until veg are soft. Add roasted garlic cloves and roasted flesh of squash. Blend until smooth and season with salt and pepper. If the soup is too thick add more water or stock.
Serves: 4.
1 komentarz:
Przepiekny kolor!
Prześlij komentarz