Dopiero niedawno odważyłam się kupić dynię piżmową, która jest dostępna w Irlandii cały rok. Zrobiłam już z niej zupę, a dziś na obiad była dynia faszerowana. Natchnął mnie do tego najnowszy odcinek "River Cottage every day". Przepis jest stąd, z niewielkimi zmianami. Wyszło bardzo ciekawie, na pewno jeszcze pokombinuję :) Fantastyczny jest kontrast słonego, chrupiącego bekonu ze słodkim, miękkim miąższem dyni :)
FASZEROWANA DYNIA PIŻMOWA
Potrzebne będą:
- 1 spora dynia piżmowa
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- trochę masła
- olej lub oliwa (użyłam oliwy czosnkowej)
- ok. 50-70 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2-3 plastry bekonu, pokrojone na małe kawałeczki
- 100 g cheddara (w oryginale ser pleśniowy albo kozi)
- trochę posiekanego tymianku
- odrobina miodu (ominęłam)
- sól i pieprz
Dla ilu osób: 2
In English:
STUFFED BUTTERNUT SQUASH
As butternut squash is completely unknown in Poland, I bought it for the first time only recently, as I wasn't sure what to do with it. I made a nice soup before, and today's dinner was stuffed butternut squash - very nice! Fantastic contrast between crispy, salty bacon and soft, sweet flesh of squash :) The recipe (with slight changes by moi :)) comes from the latest episode of "River Cottage every day" and can be found here.
You will need:
- 1 medium butternut squash
- 2 garlic cloves, pressed
- a bit of butter
- olive or vegetable oil (I used garlic-flavoured one)
- 50-70 g of walnuts, chopped
- 2-3 rashers of bacon, fried until crisp
- 100 g cheddar
- a bit of chopped thyme
- a bit of honey (omitted)
- salt and pepper
Serves: 2
2 komentarze:
bardzo mi sie ten blog podoba!! przepis wykozystam w niedalekiej przyszlosci i na pewno bede czesto zagladala :) pozdrawiam!
Biorę się do tego dzisiaj. Napiszę komentarz..
Prześlij komentarz