środa, 9 marca 2011

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem


Dziś potrawa pod tytułem "czyszczenie lodówki przed wyjazdem" oraz "nie chce mi się iść do sklepu" :). Muszę powiedzieć, że zapiekanka wyszła całkiem smakowita (zwłaszcza że tuńczyk zwykle nie należy do moich ulubieńców). Składniki podaję głównie orientacyjnie, zawsze można pokombinować :)

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM

Potrzebne będą:
  • 1 cebula
  • 1 świeże chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 1 pomidor (wrzuciłam bo miałam)
  • 2 puszki tuńczyka
  • garść czarnych oliwek
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (albo co wam pasuje)
  • ok. 300 g makaronu (u mnie fusilli)
  • ser żółty ok. 200 g (u mnie cheddar)
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Cebule, czosnek, chilli, paprykę pokroić i podsmażyć, dodać pokrojonego świeżego pomidora i pomidory puszkowe. Wrzucić odsączonego tuńczyka i posiekane oliwki, doprawić i dusić jakieś 15-20 minut. W międzyczasie ugotować makaron prawie do miękkości i odsączyć. Zetrzeć ser na tarce. Do sosu wmieszać jogurt naturalny, przełożyć makaron do płaskiego naczynia do zapiekania i wymieszać dobrze z sosem. Posypać obficie serem i udekorować pomidorkami koktajlowymi. Zapiekać w około 180 stopniach aż wierzch zrobi się złocisty.

Dla ilu osób: 4.




In English:

TUNA PASTA BAKE

This dish should be called "cleaning the fridge before going away" and "I'm too lazy to go to the shops" :). It turned out rather nice and spicy, and I don't even like tuna that much.

You will need:
  • 1 onion
  • 1 chilli
  • 2-3 garlic cloves
  • 1 pepper
  • can of tomatoes
  • 1 fresh tomato (was lying around so I threw it in)
  • 2 tins of tuna
  • handful of black olives
  • 1-2 tbsp natural yoghurt
  • salt, pepper, paprika, basil, oregano (or whatever herbs you like)
  • about 300 g of pasta (I had fusilli)
  • about 200 g of cheese (used cheddar)
  • cherry tomatoes (optional)
Chop the onion, chilli, garlic and pepper and fry until soften a bit. Add the fresh and tinned tomatoes, drained tuna and chopped olives and season. Let it bubble for about 15-20 minutes. In the meantime cook the pasta al dente and drain. Grate the cheese. Add the natural yoghurt to the sauce, put pasta in a shallow oven-proof dish and mix well with the sauce. Top with cheese and decorate with cherry tomatoes. Bake in about 180 until golden.

Serves: 4.

2 komentarze:

asieja pisze...

ale to pysznie wymyśliłaś!

elżunia pisze...

potrawy pod tytułem "czyszczenie lodówki przed wyjazdem" są najciekawsze :) sama to praktykuje.
pozdrawiam z Sixmilebridge (prawie sąsiadka)