Dziś potrawa pod tytułem "czyszczenie lodówki przed wyjazdem" oraz "nie chce mi się iść do sklepu" :). Muszę powiedzieć, że zapiekanka wyszła całkiem smakowita (zwłaszcza że tuńczyk zwykle nie należy do moich ulubieńców). Składniki podaję głównie orientacyjnie, zawsze można pokombinować :)
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
Potrzebne będą:
- 1 cebula
- 1 świeże chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- puszka pomidorów
- 1 pomidor (wrzuciłam bo miałam)
- 2 puszki tuńczyka
- garść czarnych oliwek
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (albo co wam pasuje)
- ok. 300 g makaronu (u mnie fusilli)
- ser żółty ok. 200 g (u mnie cheddar)
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Dla ilu osób: 4.
In English:
TUNA PASTA BAKE
This dish should be called "cleaning the fridge before going away" and "I'm too lazy to go to the shops" :). It turned out rather nice and spicy, and I don't even like tuna that much.
You will need:
- 1 onion
- 1 chilli
- 2-3 garlic cloves
- 1 pepper
- can of tomatoes
- 1 fresh tomato (was lying around so I threw it in)
- 2 tins of tuna
- handful of black olives
- 1-2 tbsp natural yoghurt
- salt, pepper, paprika, basil, oregano (or whatever herbs you like)
- about 300 g of pasta (I had fusilli)
- about 200 g of cheese (used cheddar)
- cherry tomatoes (optional)
Serves: 4.
2 komentarze:
ale to pysznie wymyśliłaś!
potrawy pod tytułem "czyszczenie lodówki przed wyjazdem" są najciekawsze :) sama to praktykuje.
pozdrawiam z Sixmilebridge (prawie sąsiadka)
Prześlij komentarz