BUŁECZKI CYNAMONOWE - KORVAPUUSTIT
Potrzebne będą:
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 50 ml cukru
- 3/4 łyżeczki kardamonu (ja daję ciut więcej)
- 750 ml mąki
- 1 wybełtane jajko, do smarowania
Na nadzienie:
- 100 g masła lub margaryny
- 100 ml cukru
- 2 łyżeczki cynamonu (znowu daję więcej)
Pokruszyć drożdże do miski. Stopić masło, dodać mleko i podgrzać do ok. 37 stopni. Wlać na drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, kardamon i wymieszać. Stopniowo dodawać mąki i wyrabiać do czasu, aż nie ciasto nie będzie przylegać do miski (no nie wiem, u mnie zawsze przylega ;p). Oprószyć mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie utrzeć składniki nadzienia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40x60 cm (mnie raczej owal wychodzi ;p). Posmarować równomiernie nadzieniem i zwinąć w rulon. Pokroić na równe kawałki i ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować jajkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 225 stopni. Na czas stygnięcia przykryć czystą ściereczką. Wychodzi ok. 20 - 25 bułeczek.
Ja zwykle część zamrażam i wyciągam po jednej do kawy :) Wystarczy włożyć na parę sekund do mikrofalówki i są prawie jak świeże ;)
In English:
CINNAMON ROLLS - KORVAPUUSTIT
I don't really like sweets too much, but I love these cinnamon rolls. I love Finland, too, and that's where they come from :) Today I made them in Ireland for the first time, and they turned out different than at home, I don't know why. Maybe the flour is different here or something. They're still brilliant though :) The recipe comes from this website, and as it's in English, there's really non need to copy it here.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz