CYTRYNOWA WIEPRZOWINA Z CHILLI, SEZAMEM I MANGETOUT
Potrzebne będą:
- 100 g mangetout (ja daję zwykle 150 bo tyle ma opakowanie)
- oliwa
- 2 szalotki, obrane i posiekane
- 2 czerwone chilli, pozbawione nasion i posiekane
- skórka i sok z jednej cytryny
- 350 g (znowu, ja daje więcej bo lubię) filetu wieprzowego, pociętego na cienkie paseczki
- sól i pieprz
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- ok. 2 łyżki masła
Odłamać czubki groszku, wrzucić do gotującej się osolonej wody na minutę, odcedzić i odstawić. Rozgrzać patelnię z oliwa i smażyć szalotki, chilli i skórkę z cytryny na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebulki zaczną mięknąć. Doprawić wieprzowinę solą i pieprzem, zwiększyć ogień i wrzucić mięso, smażyć aż zrobi się złotobrązowe. Dodać groszek, sezam, masło i sok z cytryny. Ja podaję z nudlami Blue Dragon, ktore po ugotowaniu wrzucam na patelnię i mieszam z wieprzowiną.
Dla ilu osób: 2, ale ja zwykle zwiększam nieco proporcje ;>
In English:
LEMON, CHILLI AND SESAME PORK WITH MANGETOUT
Today a recipe I use quite a lot these days. Quick to make (rather important for me! :)) and really delicious. Don't be afraid of putting 2 chillis in it, it's not really that spicy. It's Gary Rhodes' recipe, from "Time to eat".
You will need:
- 100 g mangetout (I give 150 'cause I buy it like that)
- olive oil for frying
- 2 shallots, peeled and chopped
- 2 red chillis, deseeded and chopped
- zest and juice of 1 lemon
- 350 g pork fillets, sliced in to thin strips (I give a bit more usually)
- salt and pepper
- 2 tbsp toasted sesame seeds
Serves: 2, but I usually increase the quantities a bit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz