niedziela, 28 czerwca 2009

Cytrynowa wieprzowina z chilli, sezamem i mangetout

Dziś przepis na potrawę, którą ostatnio robię bardzo często. Robi się szybko (to dla mnie zwykle ważne :)), a jest po prostu pyszna. Nie bójcie się tych dwóch chilli - wcale nie czynią dania bardzo ostrym. Kłopotem może być w Polsce dostanie mangetout (za nic nie mogłam znaleźć polskiego odpowiednika, ale to odmiana groszku w strączkach, "sugarsnap peas"), za to tutaj jest nawet w moim małym lokalnym supermarkecie. Przepis niejakiego Gary Rhodes'a, znaleziony w jednej z jego książek ("Time to eat") w lokalnej bibliotece :)

CYTRYNOWA WIEPRZOWINA Z CHILLI, SEZAMEM I MANGETOUT

Potrzebne będą:
  • 100 g mangetout (ja daję zwykle 150 bo tyle ma opakowanie)
  • oliwa
  • 2 szalotki, obrane i posiekane
  • 2 czerwone chilli, pozbawione nasion i posiekane
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 350 g (znowu, ja daje więcej bo lubię) filetu wieprzowego, pociętego na cienkie paseczki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • ok. 2 łyżki masła

Odłamać czubki groszku, wrzucić do gotującej się osolonej wody na minutę, odcedzić i odstawić. Rozgrzać patelnię z oliwa i smażyć szalotki, chilli i skórkę z cytryny na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebulki zaczną mięknąć. Doprawić wieprzowinę solą i pieprzem, zwiększyć ogień i wrzucić mięso, smażyć aż zrobi się złotobrązowe. Dodać groszek, sezam, masło i sok z cytryny. Ja podaję z nudlami Blue Dragon, ktore po ugotowaniu wrzucam na patelnię i mieszam z wieprzowiną.


Dla ilu osób: 2, ale ja zwykle zwiększam nieco proporcje ;>





In English:


LEMON, CHILLI AND SESAME PORK WITH MANGETOUT


Today a recipe I use quite a lot these days. Quick to make (rather important for me! :)) and really delicious. Don't be afraid of putting 2 chillis in it, it's not really that spicy. It's Gary Rhodes' recipe, from "Time to eat".


You will need:

  • 100 g mangetout (I give 150 'cause I buy it like that)
  • olive oil for frying
  • 2 shallots, peeled and chopped
  • 2 red chillis, deseeded and chopped
  • zest and juice of 1 lemon
  • 350 g pork fillets, sliced in to thin strips (I give a bit more usually)
  • salt and pepper
  • 2 tbsp toasted sesame seeds
Pre-cook the mangetout by throwing it into boiling salted water for about 1 min, then drain and put away. Heat a frying pan, add sesame seeds and toast until golden brown. Put aside. Fry the shallots, chilli and lemon zest until shallots soften. Season the pork with salt and pepper and add to the pan. Fry until golden brown. Add mangetout, sesame seeds butter and lemon juice. I serve it with Blue Dragon medium egg noodles - I just add it to the frying pan and mix with the rest before serving

Serves: 2, but I usually increase the quantities a bit.


Brak komentarzy: