Uwielbiam zupy - na śniadanie, obiad i kolację :) Mam trzy ulubione, które mogłabym jeść w kółko - żurek, barszcz i właśnie pomidorową. Puryści pewnie powiedzieliby, że to żadna pomidorowa bez świeżych pomidorów, ale ja mam to w nosie - mnie taka smakuje.
ZUPA POMIDOROWA MOJEJ MAMYPotrzebne będą:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka (w Irlandii nie uświadczysz, zastępuję pasternakiem)
- 1 mała cebula
- 2 udka z kurczaka
- sól, pieprz, cukier
- ok. 100 g przecieru pomidorowego (Pudliszki rządzą!)
- 2-3 łyżki śmietany
- ewentualnie trochę dobrego bulionu w proszku (ja mam organiczny z niską zawartością soli)
Na lane ciasto:
Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do ok. 2 l wody . Dodać bulion (jeśli się używa) i udka z kurczaka. Kiedy jarzyny będą miękkie (po ok. pół godzinie) zmiksować (po wyjęciu kurczaka) i dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem . Zahartować śmietanę i dolać do zupy. Przygotować lane ciasto - do jajka dodawać ucierając łyżeczką tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej ale lejącej się śmietany. Gdyby było za gęste, dodać wody. Wlewać cienką strużką na gotującą się zupę.
Dla ilu osób: nam dwojgu starcza na jakieś 3 dni.

In English:
I love soup - for breakfast, lunch and dinner :) I have 3 favourites - żurek (sour rye soup), borscht (beetroot soup) and this tomato soup, I could eat them all the time. Purists wouldn't probably call it a real tomato soup, because there are no fresh tomatoes in it, but I don't care, I just like it.
MY MOM'S TOMATO SOUP
You will need:
- 2 carrots
- 1 parsley root (or parsnip)
- 1 small onion
- 2 chicken legs
- salt, pepper, sugar
- app. 100 g tomato puree
- 2-3 tbsp sour cream
- you can add a bit of good stock (I use low salt organic)
For "pouring dough":
Chop the veg and put it in app. 2 litres of boiling water. Add the stock and chicken legs. When the veg are soft (after 30-40 minutes), puree the soup (take the chicken legs out first) and add the tomato puree. Season with salt, pepper and sugar. Put sour cream into cup, add a bit of hot soup and mix well (this will prevent cream from curdling). Pour to soup. Make "pouring dough" - mix the egg with flour, if it's too thick add some water so that you could pour it over boiling soup in thin stream.
Serves: 2 of us for 3 days :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz