poniedziałek, 15 czerwca 2009

Kotlety wieprzowe z jabłkiem i cydrem

Uwielbiam te kotlety - robią się szybko, a są dość efektowne i pyszne. Przepis pochodzi z książki Lulu Grimes "Cooking from scratch". Jedyny problem może sprawiać znalezienie w Polsce dobrego cydru - nie może być za słodki. Zapewniam jednak, że warto :)

KOTLETY WIEPRZOWE Z JABŁKIEM I CYDREM

Potrzebne będą:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plastry
  • 1 jabłko golden delicious (nieobrane!), pokrojone na osiem kawałków
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 grube kotlety wieprzowe z wyciętym tłuszczem
  • 2 łyżki cydru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz

Smażyć cebulę w oleju około 5 minut, aż zmięknie i nabierze lekkiego koloru. Przenieść na talerz. Smażyć kawałki jabłka przez 1-2 minuty aż zaczną mięknąć i brązowieć. Dodać masło i posypać cukrem, kontynuować smażenie aż jabłka się skarmelizują. Przenieść na talerz. Przyprawić kotlety solą i pieprzem i smażyć przez ok. 4 minuty po każdej stronie. Dodać cebulę i jabłka, dolać cydru i zagotować. Polać śmietanką i dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć wszystko jeszcze minutę, jeszcze raz doprawić. Gotowe :)


Dla ilu osób: 2



In English:

I love these chops - they don't take a lot of time to prepare, and they look and taste great. The recipe is from Lulu Grimes' book "Cooking from scratch".


PORK CHOPS WITH APPLES AND CIDER


You will need:

  • 1 tbsp oil
  • 1 onion, sliced
  • 1 golden delicious apple, cored and cut into wedges
  • 1 tsp caster sugar
  • 1 tsp butter
  • 2 thick pork chops, snipped around the edges
  • 2 tbsp cider
  • 2 tbsp whipping cream
  • salt and pepper
Fry the onion in oil until soft and slightly golden. Tip the onion out onto a plate. Add the apple wedges to the pan and fry for a minute or two until begin to soften. Add sugar and butter and fry until apples begin to caramelize. Add apples to the onion. Season the chops with salt and pepper and fry them for app. 4 minutes on each side. Put the onion and apples back in the pan and heat them up, then add cider and bring to simmer. Add the cream and shake the pan so everything mixes together. Let bubble fot a minute, then season well.

Serves: 2

Brak komentarzy: