KOTLETY WIEPRZOWE Z JABŁKIEM I CYDREM
Potrzebne będą:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plastry
- 1 jabłko golden delicious (nieobrane!), pokrojone na osiem kawałków
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- 2 grube kotlety wieprzowe z wyciętym tłuszczem
- 2 łyżki cydru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
Smażyć cebulę w oleju około 5 minut, aż zmięknie i nabierze lekkiego koloru. Przenieść na talerz. Smażyć kawałki jabłka przez 1-2 minuty aż zaczną mięknąć i brązowieć. Dodać masło i posypać cukrem, kontynuować smażenie aż jabłka się skarmelizują. Przenieść na talerz. Przyprawić kotlety solą i pieprzem i smażyć przez ok. 4 minuty po każdej stronie. Dodać cebulę i jabłka, dolać cydru i zagotować. Polać śmietanką i dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć wszystko jeszcze minutę, jeszcze raz doprawić. Gotowe :)
Dla ilu osób: 2
In English:
I love these chops - they don't take a lot of time to prepare, and they look and taste great. The recipe is from Lulu Grimes' book "Cooking from scratch".
PORK CHOPS WITH APPLES AND CIDER
You will need:
- 1 tbsp oil
- 1 onion, sliced
- 1 golden delicious apple, cored and cut into wedges
- 1 tsp caster sugar
- 1 tsp butter
- 2 thick pork chops, snipped around the edges
- 2 tbsp cider
- 2 tbsp whipping cream
- salt and pepper
Serves: 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz