piątek, 26 czerwca 2009

Łosoś w śmietance

Jak wiadomo, ryba wpływa na wszystko, dlatego pora na jakiś rybny przepis ;> Nie będzie ich tu dużo, bo dopiero się uczę co można z ryb wykombinować. A za owocami morza nie przepadam. W każdym razie - ten prościutki przepis na łososia (z innymi rybami też wychodzi nieźle, próbowałam z dorszem) pochodzi stąd i został lekko zmodyfikowany. Prawdę mówiąc, nie myślałam, że z kilku tak prostych składników może powstać takie fajne danie.

ŁOSOŚ W ŚMIETANCE

Potrzebne będą:
  • 2 filety z łososia (albo innej ryby)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • ok. 100 ml słodkiej śmietanki
  • parę łyżek posiekanego koperku i/lub pietruszki
  • sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą i pieprzem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Polać sokiem z cytryny i dodać masło. Zapiekać ok. 15 minut (bez przykrycia), po czym dolać śmietankę. Zapiekać kolejne 10-15 minut. Pod sam koniec posypać pietruszką/koperkiem.


Dla ilu osób: 2





In English:


BAKED SALMON IN CREAMY SAUCE


Everyone knows that fish is good for you :) That's why it's time for a fish recipe here. You won't see too many of them because I'm still learning how to handle fish, and I'm not too fond of other seafood. In any case, this easy easy recipe comes from here (in Polish). To be honest I didn't expect too much when I made it first, but it's really lovely and quick to make.


You will need:

  • 2 salmon fillets (other fish like cod work too)
  • juice from half a lemon
  • 1 tbsp of butter
  • app. 100 ml of cream
  • few tbsp of chopped dill and/or parsley
  • salt and pepper
Preheat your oven to 180 degrees. Season the salmon with salt and pepper and put in an ovenproof dish. Squeeze lemon half over the fish, add butter. Bake for around 15 minutes (without lid), then add the cream and bake for another 10-15 minutes. At the very end of baking sprinkle generously with dill/parsley.

Serves: 2

Brak komentarzy: