LASAGNE ZE SZPINAKIEM
Potrzebne będą:

- płaty lasagne (pudełko starcza mi na dwie)
- ok. 200 g startego sera żółtego i/ lub mozarelli (jak ktoś lubi więcej to proszę się nie krępować)
- ok. 300 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- śmietana
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 500 ml mleka
- parę ząbków czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, chilli
Szpinak rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i poddusić ze śmietaną i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone, smażyć ok. 10-15 minut. Dodać pomidory w puszce, doprawić do smaku (ja daję sporo chilli i papryki, oraz ząbek albo dwa czosnku) i smażyć jeszcze jakieś pół godziny na małym ogniu. Przygotować sos beszamelowy - rozpuścić masło, mieszając dodawać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i gałkąPodgrzewać krótko (nie dopuścić do przypalenia!), następnie stopniowo dodawać mleko, mieszając. Sos powinien być dość gęsty, ale na tyle żeby dał się lać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, potem wylać na dno trochę sosu. Ułożyć płaty makaronu (nie powinny sie nakładać), na to połowa sosu mięsnego, beszamel i ser. Znowu makaron, na to szpinak (mnie zawsze trochę zostaje, zjadam sobie potem :)), beszamel i ser. Powtórzyć warstwę z mięsem. Zakończyć makaronem, grubą warstwą sosu beszamelowego i startą mozarellą/serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 min. - 1 godzinę. Ja przykrywam folią aluminiową i odkrywam na ostatnie 15 minut, żeby lasagne się przyrumieniła.
Dla ilu osób: 4, ja połowę zamrażam na później.
In English:
Today a recipe related to the blog name - there is a bit of spinach in it ;) This may not be a very orthodox way of making lasagne, this recipe was created by taking bits of around 10 other lasagne recipes. The boyf loves it, so do I :D
SPINACH LASAGNE
You will need:

- sheets of lasagne ( a box is enough for 2)
- app. 200 g of grated cheese/mozarella
- app. 300 g minced beef
- 1 tin of tomatoes
- 1 onion
- 1 bag of frozen spinach
- sour cream
- 3 tbsp butter
- 3 tbsp flour
- app. 500 ml of milk
- few garlic cloves
- salt, pepper, nutmeg, paprika, chilli
Serves: 4, I usually freeze half of it for later.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz